Cum alegeti uleiul hidraulic corespunzator?

Pompe HidrauliceDupa cum bine stiti, majoritatea utilajelor pentru constructii folosesc ulei hidraulic, dar datorita faptului ca exista o multitudine de variante, cum alegeti uleiul corespunzator pentru utilajul dumneavoastra?

In acest articol, va vom vorbi despre importanta alegerii uleiului hidraulic optim pentru utilajele de constructii, astfel incat acestea sa dea un randament maxim pe o perioada lunga de timp.

Pentru functionarea corespunzatoare a sistemului hidraulic, trebuie sa avem in vedere doua specificatii principale: clasa de vascozitate si tipul uleiului hidraulic. Aceste specificatii sunt determinate de obicei de tipul de pompa hidraulica folosita in sistem, de temperatura de operare si nu in ultimul rand de presiunea de functionare a sistemului hidraulic. Alte elemente, cel putin la fel de importante, de luat in considerare sunt: tipul uleiului de baza, gradul de lubrifiere si performanta calitatilor generale.

Cerintele sistemului hidraulic pentru aceste elemente, pot varia in functie de mediul in care utilajul opereaza, de tipul utilajului, de operatiunile care trebuie ca utilajul sa le indeplineasca, si multe alte variabile.

Asadar, pentru alegerea uleiului corespunzator este necesara colectarea tuturor informatiilor disponibile.

Pompe și cerințe de vascozitate

Primul si cel mai important pas in alegerea uleiului hidraulic, este stabilirea tipului de pompa hidraulica si cerintele de vascozitate ale acesteia.

Exista trei tipuri principale de pompe folosite in sistemul hidraulic: pompe rotative, pompe cu roti dintate si pompe cu pistonase. Fiecare dintre aceste pompe sunt utilizate in sistemele hidraulice, in functie de aplicatia utilajului. Datorita faptului ca sunt diferite, fiecare tip de pompa trebuie analizata separat.

Pompe rotative

Dupa cum ii spune si denumirea, acest tip de pompa este formata din rotoare. In interiorul pompei, exista rotoare cu fante montate pe un arbore care se rotesc excentric la un inel cu came. In timpul functionarii pompei, datorita faptului ca rotoarele se invart in interiorul inelului cu came, iar contactul dintre ele este permanent, gradul de uzura este foarte ridicat. Acest tip de pompa este costisitor de intretinut dar este cel mai bun pentru mentinerea unui debit constant in instalatie hidraulica.

Pompele rotative necesita in general ulei cu grad de vascozitate cuprins intre 14 si 140 cSt., la temperatura de functionare si nu sunt asa des intalnite pe sistemele hidraulice ale utilajelor de constructii.

Pompe cu pistonase

Pompele cu pistonase sunt sunt folosite la sistemele hidraulice care necesita debit variabil, si sunt cele mai des intalnite. Pe termen lung si cu o intretinere corespunzatoare, acest tip de pompa este mult mai durabila in exploatare decat pompa rotativa.

Gradul de vascozitate necesar aceste pompe este cuprins inte 10 si 160 cSt. la temperatura de functionare.

Pompe cu roti dintate

Fata de celelalte doua tipuri de pompe, pompele cu roti dintate sunt cele mai putin eficiente, dar sunt mai rezistente in fata unor cantitati mari de contaminanti.

Principiul de functionare a pompelor cu roti dintate este unul destul de simplu: uleiul este presurizat intre volumul de aer produs de miscarea de rotatie a pinioanelor si carcasa pompei.

Exista doua tipuri de pompe cu roti dintate: pompe interne si pompe externe.

Pompele interne pot functiona cu o gama mai larga de uleiuri, cu grade diferite de vascozitate, limita maxima fiind 2200 cSt. Eficienta acestui tip de pompa este destul de ridicata, producand pana la 3500 psi.

Pompele externe, sunt mai putin eficiente fata de cele interne, dar au avantajele lor. Intretinerea se face mult mai usor, produc un debit constant, iar reparatia sau inlocuirea acestora este mai putin costisitoare fata de celelalte modele.

La fel ca si pompele interne, pot sa produca pana la 3500 psi, dar sunt mai limitate cand vine vorba de gradul de vascozitate, limita maxima fiind 300 cSt.

 

Rolul si compozitia uleiului hidraulic

Uleiul hidraulic are multe roluri in functionarea optima a sistemului hidraulic, daca acesta este echilibrat si bine proiectat. Aceste roluri variaza in functie de mediul de transfer termic, de mediul de transfer al puterii si mediul de lubrifiere.

Uleiurile hidraulice sunt impartite in doua categori principale: uleiuri sintetice si uleiuri minerale.

Ulei Sintetic

Uleiul sintetic este un fluid creat dintr-un lant de molecule aranjate precis, menit sa ofere fluiditate stabila, lubrifiere excelenta si multe alte caracteristici pentru imbunatatirea performantelor. Acest tip de ulei este cea mai buna alegere deoarece este stabil la temperaturi ridicate/ joase si presiuni mari.

Dezavantajele acestui ulei sunt: costuri ridicate, toxicitate si incompatibilitatea cu unele tipuri de garnituri.

Ulei mineral

Uleiul mineral este produs prin rafinarea petrolului. Pentru a indeplini anumite specificatii, sunt adaugati aditivi: anti uzura, anti rugina, inhibitori de oxidare sau amelioratori ai indicelui de vascozitate. Acest tip de ulei hidraulic este o alternativa mai putin costisitoare, iar adaugand un anumit pachet de aditivi se poate ridica la permorfmantele uleiului sintetic.

Aplicatia – Baza selectiei

Aplicatia ar trebui sa fie cel mai important punct in alegerea unui ulei hidraulic, pentru a asigura sistemului hidraulic functionarea corecta si pe o durata lunga de timp. Tehnologia sistemelor hidraulice a avansat la stadiul in care se folosesc inalte presiuni si sisteme de toleranta scazuta, implicit uleiul actionand ca un amplificator de putere; vremurile in care orice ulei putea fi folosit ca si ulei hidraulic, sunt apuse…

Persoana ce se ocupa de intretinerea utilajelor dvs. ar trebui sa fie ghidata de experienta, factorii de mai sus cat si conditiile operationale si de mediu, astfel incat sa poata stabili parametrii pe care uleiul ar trebui sa-i aiba. De asemenea, este imperativ necesar sa se consulte informatiile de la producatorul utilajului si sa se integreze respectand conditiile de exploatare si de mediu la care va asteptati ca fluidul sa fie expus.

In cazul in care nu cunoasteti toate aceste informatii, furnizorul dvs. de piese/uleiuri va poate indruma in alegerea uleiului potrivit pentru aplicatia dvs.

Pentru alte informatii, nu ezitati sa ne contactati.